Aanmelden
facebook twitter

Tweelingonderzoek (in Dutch only)

Ons doel is het doen van wetenschappelijk en medisch onderzoek naar geestelijke en lichamelijke gezondheid, zoals persoonlijkheid, groei, ontwikkeling, ziekte en risicofactoren voor bepaalde ziektes. Het is niet zo dat tweelingen anders zijn dan eenlingen, maar uniek is dat met behulp van tweelingen nagegaan kan worden in welke mate verschillen tussen personen toegeschreven moeten worden aan erfelijke en aan omgevingsfactoren.

Een voorbeeld: de ene persoon heeft een hoge bloeddruk en de ander een lage. Zijn die verschillen nu het gevolg van omgevingsfactoren, zoals zoutgebruik, of zijn ze erfelijk? Meestal zijn beide factoren van belang en gaat het er in het onderzoek om hoe groot de bijdrage van erfelijke factoren is.

Hoe stellen we nu vast of erfelijkheid een rol speelt bij gedrag en ziekte? Om dat te kunnen doen zijn tweelingen nodig, eeneiige en twee-eiige tweelingen. Eeneiige tweelingen zijn als het ware kopie├źn van elkaar, zij hebben precies hetzelfde erfelijk materiaal. Twee-eiige tweelingen lijken daarentegen genetisch gezien net zoveel op elkaar als gewone broers en zussen, zij hebben gemiddeld de helft van hun erfelijk materiaal gemeenschappelijk. Stel dat roken genetisch bepaald is. Dan zullen eeneiige tweelingen vaker allebei roken dan twee-eiige tweelingen. Eeneiige tweelingen hebben immers precies dezelfde erfelijke aanleg. Voor meer informatie over de tweelingmethode kunt u het stuk "Tweelingen, genen, omgeving en gedrag" lezen. Om dit als pdf te openen, klik hier.

Wilt u algemene informatie over tweelingen, dan kunt u hier een lijst vinden met publicaties die het NTR aanraadt voor geïnteresseerden. Klik hier om het boek 'Tweelingonderzoek - Wat meerlingen vertellen over de mens' te lezen, met dank aan VU Uitgeverij.